Реплика на ритон с глава на елен от Панагюрското съкровище

Налично
SKU
1003
1 200,00 лв.
Описание

Позлатена художествена реплика на ритон с глава на елен от Панагюрското златно съкровище

Ритонът с глава на елен  е един от уникалните тракийски обредни съда, част от Панагюрското златно съкровище.  

Панагюрското златно съкровище датира от IV-ти, началото III в. пр.Хр. e открито е през 1949 година до гр. Панагюрище. 

Ритонът е изработен като глава на елен с красиви и разклонени рога. Отворът за течността е ситуиран в средата на долната устна. В основата на дръжката има изобразена релефна женска глава. А самата дръжка, в горната си част  завършва с формата на лъв, поставил предните си лапи на устието на рога. Украсата на самия рог е уникална. Изобразени са митологични сцени: Парис трябва да разреши спора за най-красивата жена. Пред него на трон е богинята Хера, вляво е е богинята Атина, а в ляво е неотразимата Афродита.

Художествената реплика на ритона е изработена от мед и е покрита с 24 каратово злато. Изработва се по поръчка. Срок на изпълнение 5 работни дни.

Дължнина на ритона - 20,5 см

Височина - 9 см

Широчина - 12 см

Репликата на ритона е опакована в луксозна, ръчно изработена дървена кутия и е придружена от сертификат за автентичност. За художествената реплика може да бъде издаден сертификат от НИМ. Цената на сертификата от НИМ е 35 лв и срокът за издаване на сертификата е 5 работни дни.

Неповторим, царски подарък, наситен с мистиката на траките и красотата на България.

Интересна е символиката на елена. Той е символ на слънцето и слънчевата енергия. В българския фолклор, слънцето язди елен, а понякога самото слънце се изобразява като елен със светещи рога.  Еленът често се сравнява с дървото на живота и символизира предизвестяването на светлината, възраждането и  плодородието. Еленът е един от символите на постоянното сътворение, защото периодично подновява рогата си. Ето защо като символ репликата на ритона с еленска глава е много подходяща за подарък за сватба - символизираща слънцето, светлината, плодорородието, подходяща е за символичен подарък за юбилей - с послание за периодично възобновяване на обновлението и просперитета. И най-вече това е уникален подарък за най-красивата жена! А всяка жена, дори да е президент на най-мощната държава, остава безмълвна пред подарък, който подчертава нейната красота!

Цена без ДДС: 1 200 лв
Цена с ДДС: 1 440 лв

Безспорно това е един от най-сполучливите протоколни подаръци, свързани с древната история на България

Поради изключителната оригиналност на ритона и богатата символика на елена, репликата е често поръчван корпоративен подарък, по случай юбилеи на фирми

Напишете вашето мнение за продукта
You're reviewing:Реплика на ритон с глава на елен от Панагюрското съкровище
Вашата оценка
Намерихме други продукти, които биха били интересни за вас.