Ритон с глава на елен, Панагюрско съкровище, реплика

Налично
SKU
1004
1 200,00 лв.
Описание

Позлатена художествена реплика на ритон с глава на елен от Панагюрското златно съкровище

Ритон с глава на елен, това  е един от уникалните тракийски обредни съда, част от Панагюрското златно съкровище.  

Ритон с глава на елен е изработен  с красиви и разклонени рога. Отворът за течността е ситуиран в средата на долната устна. В основата на дръжката има изобразена релефна женска глава. А самата дръжка, в горната си част  завършва с формата на лъв, поставил предните си лапи на устието на рога. Украсата на самия рог е уникална. Изобразени са митологични сцени: Тезей с развята хламида  поваля Маратонския бик и Херакъл, с наметната лъвска кожа, побеждава Керенитската сърна. 

Митологичните сцени с геройските победи на на античните герои имат своя дълбока символика, която подчертава ценността на луксозния подарък. Това е реплика на уникално златно тракийско съкровище, носеща посланието за успех при всяка битка. 

Панагюрското златно съкровище датира от IV-ти, началото III в. пр.Хр. Открито е през 1949 година до гр. Панагюрище. 

Художествената реплика на ритона е изработена от мед и е покрита с 24 каратово злато. Изработва се по поръчка. Срок на изпълнение 3 дни. Художествената реплика на ритона е опакована в луксозна, ръчно изработена дървена кутия и е придружена от сертификат за автентичност.

Репликите на тракийските съкровища са неповторими, царски подаръци, наситени с мистиката на траките и красотата на България.

Интересна е символиката на елена. Той е символ на слънцето и слънчевата енергия. В българския фолклор, слънцето язди елен, а понякога самото слънце се изобразява като елен със светещи рога.  Еленът често се сравнява с дървото на живота и символизира предизвестяването на светлината, възраждането и  плодородието. Еленът е един от символите на постоянното сътворение, защото периодично подновява рогата си. Ето защо като символ репликата на ритона с еленска глава е много подходяща за подарък за сватба - символизираща слънцето, светлината, плодорородиетоподходяща е за символичен подарък за юбилей - с послание за периодично възобновяване на обновлението и просперитета и безспорно това е един от най-сполучливите протоколни подаръци, свързани с древната история на България

Репликата на ритона се изработва по поръчка. Срок на изпълнение - 3 дни.

Цена без ДДС: 1200 лв
Цена с ДДС: 1440 лв

Напишете вашето мнение за продукта
You're reviewing:Ритон с глава на елен, Панагюрско съкровище, реплика
Вашата оценка
Намерихме други продукти, които биха били интересни за вас.