Комплект реплики на Панагюрското съкровище

Налично
SKU
1001
6 200,00 лв.
Описание

Комплект от позлатени художествени реплики на Панагюрското съкровище

Уникален комплект от реплики на част от Панагюрското златно съкровище

Лимитирана серия

Панагюрско съкровище - комплект се изработва по индивидуална поръчка и годишно се изработват 15 уникални комплекта по предварителна заявка. Всеки комплект има своя пореден номер от лимитираната поръчка.

Комплектът реплики съдържа: Фиала, ритон с глава на овен, ритон с глава на елен с рога - Парис, ритон с глава на елен с рога - Херакъл, ритон с глава на козел .

На 8.12.1949 г., при изкопни работи на керемидената фабрика в Панагюрище, тримата братя Павел, Петко и Михаил Дейкови намират култов тракийски сервиз от девет златни съда. Почистват съкровището и го предават на околийския началник Стефан Калпаков. Златното съкровище е изложено на показ зад витрините на хавлиената фабрика. Панагюрското съкровище е преместено в Пловдивския музей, после заминава за Археологическия институт в София, а след това е преместено в Националния исторически музей.

Панагюрското златно съкровище представлява античен култов сервиз  от Елинистическата епоха, който е принадлежал на неизвестен владетел от племето одриси от края на IV в. и началото на III в. пр.н.е. Състои се от 9 златни съда с богата украса – една фиала и 8 ритона, с общо тегло 6,164 кг злато.

Репликите са изработени от мед и са покрити с 24 каратово златно покритие по метода на галванопластика. Репликите нямат практическо приложение. Ритоните и фиалата се предлагат в обща луксозна, ръчно изработена дървена кутия, с дърворезба.

Комплектът  се изработва по поръчка. Срок на изпълнение - 20 работни дни. Издава се и сертификат за автентичност.

Уникален и неповторим подарък, символ на изящество, класа и антична царственост!

Цена без ДДС: 6 200 лв
Цена с ДДС: 7 440 лв

Напишете вашето мнение за продукта
You're reviewing:Комплект реплики на Панагюрското съкровище
Вашата оценка
Намерихме други продукти, които биха били интересни за вас.