Комплект реплики на златното Панагюрско съкровище

Налично
SKU
3035
5 460,00 лв.
Описание

Уникален комплект реплики на златното тракийско съкровище от гр. Панагюрище, България

Уникален комплект от реплики на част от тракийското Панагюрско златно съкровище

Лимитирана серия

Панагюрско съкровище - комплект се изработва по индивидуална поръчка и годишно се изработват 15 уникални комплекта по предварителна заявка. Всеки комплект има своя пореден номер от лимитираната поръчка.

Комплектът реплики съдържа: Амфора, ритон с глава на овен, ритон с глава на елен с рога с митилогична сцена - Парис разрешава спора за най-красивата жена, ритон с глава на елен с рога с митологична сцена Тезей с развята хламида  поваля Маратонския бик и Херакъл, с наметната лъвска кожа, побеждава Керенитската сърна,  ритон с глава на козел.

На 8.12.1949 г., при изкопни работи на керемидената фабрика в Панагюрище, тримата братя Павел, Петко и Михаил Дейкови намират култов тракийски сервиз от девет златни съда. Почистват съкровището и го предават на околийския началник Стефан Калпаков. Златното съкровище е изложено на показ зад витрините на хавлиената фабрика. Панагюрското съкровище е преместено в Пловдивския музей, после заминава за Археологическия институт в София, а след това е преместено в Националния исторически музей.

Панагюрското златно съкровище представлява античен култов сервиз  от Елинистическата епоха, който е принадлежал на неизвестен владетел от племето одриси от края на IV в. и началото на III в. пр.н.е. Състои се от 9 златни съда с богата украса – една фиала и 8 ритона, с общо тегло 6,164 кг злато.

Репликите са изработени от мед и са покрити с 24 каратово златно покритие по метода на галванопластика. Репликите нямат практическо приложение. Ритоните и амфората се предлагат в обща луксозна, ръчно изработена дървена кутия, с дърворезба.

Комплектът  се изработва по поръчка. Срок на изпълнение - 20 работни дни. Издава се и сертификат за автентичност.

Неповторим протоколен подарък, символ на античната тракийска царственост!

Цена без ДДС: 5460 лв
Цена с ДДС: 6 552 лв

Напишете вашето мнение за продукта
You're reviewing:Комплект реплики на златното Панагюрско съкровище
Вашата оценка
Намерихме други продукти, които биха били интересни за вас.