Комплект реплики от Панагюрското златно съкровище

Налично
SKU
3035
5 995,00 лв.
Описание

Уникален комплект на реплики на златното Панагюрско съкровище

Уникален комплект от музейни реплики на тракийското Панагюрско златно съкровище.

Лимитирана серия
Панагюрско съкровище - комплект музейни реплики, се изработва по индивидуална поръчка.

Комплектът музейни реплики съдържа: Амфора, ритон с глава на овен, ритон с глава на елен с митологична сцена - Парис решава спора за най-красивата жена, ритон с глава на елен  с митологична сцена Тезей с размахваща хламида поваля Маратонския бик и Херакъл, облечен в лъвска кожа, побеждава Керенитската сърна; ритон с глава на козел.

На 8 декември 1949 г. при разкопки на фабриката за тухли в Панагюрище тримата братя Павел, Петко и Михаил Дейкови откриват култов тракийски комплект от девет златни съда. Почистват съкровището и го предават на околийския началник Стефан Калпаков. Златното съкровище е изложено зад прозорците на фабриката за кърпи. Панагюрското съкровище е преместено в Пловдивския музей, след което заминава за Археологическия институт в София, а след това е преместено в Националния исторически музей.

Панагюрското златно съкровище е древно култово съкровище от елинистическата епоха, принадлежащо на неизвестен владетел на племето Одриси от края на IV век и началото на III век пр.н.е. Състои се от 9 златни съда с богата украса; една фиала и 8 ритона, с общо тегло 6,164 кг злато.

Музейните реплики са изработени от мед и са покрити с 24 каратово златно покритие по метода на галванопластика. Репликите нямат практическо приложение. Ритоните и амфората се предлагат в луксозна, ръчно изработена дървена кутия, с дърворезба.

Комплектът се изработва по поръчка. Срок на изпълнение - 20 работни дни. Издава се и сертификат за автентичност.

Уникален протоколен подарък, символ на древното тракийско царство!

Цена без ДДС: 5995лв
Цена с ДДС: 7194лв

Напишете вашето мнение за продукта
You're reviewing:Комплект реплики от Панагюрското златно съкровище
Вашата оценка
Намерихме други продукти, които биха били интересни за вас.