Сортирай по: Set Descending Direction
Покажи:

5 резултата

Сортирай по: Set Descending Direction
Покажи:

5 резултата

Намерени резултати

Реплики на съкровището от Над Сент Миклош

Реплики на съкровището от Над Сент Миклош

Златното съкровище от Над Сент Миклош

Селището Над Сент Миклош е разположено на територията на Република Румъния. Съкровището е открито през 1799г. в обл. Над Сент Миклош. Общото тегло на регистрираните открити златни съдове е 9,9 кг . Разностилието в изработката на съкровището е аргумент, за да се предполага, че става въпрос за комплект съдове, които не са произведени в едно ателие, нито са продукт на едно и също време и на едни и същи златари.

Откриването, обявяването и регистрирането на съкровището е пълно с приключения, легенди, догатки, спорове. Според Ищван Ердейн и Ласло Патаки двамата братя, открили съкровището - Кирил и Крищоф Нико са македоно румънци. Според Уикипедия съкровището е намерено случайно от работник на двамата братя преселници от България Христо и Кирил Накови. На 27.2.1784г. император Йосиф II присъжда на двамата братя във Виена благородническа грамота и те приемат благородническата титла Надсетмиклоши.

Спорен и неизяснен е въпросът на кого е принадлежало това изключително съкровище. Много учени - румънски, унгарски, руски, български, в това число и Богдан Филов проучват съкровището. Съкровището се счита за съкровище на Атила, за съкровище на хан Аспарух...

Нека оставим историците и археолозите да разчитат смисъла на руиническите знаци, да тълкуват изумителните рисунки по изящните съдове, да спорят за принадлежността на античните съдове, а ние да се радваме на възможността да предложим на нашите клиенти едни изключителни художествени реплики на едно най-вълнуващите антични съкровища, съкровището от Над сент Миклош. 

Репликите на златното съкровище от Над Сент Миклош са стилен протоколен подарък, луксозен подарък за ценители, носещ посланието за древната история и величие на България!