Реплика на чаша с глава на бик от съкровището в Над Сент Миклош

Налично
SKU
1017
750,00 лв.
Описание

Реплика на златната чаша с глава на бик от съкровището на хан Аспарух

Чаша с глава на бик, чашата от съкровището на хан Аспарух!

Чашата с глава на бик е предмет от 10 килограмовото златно съкровище, намерено през 1799 г., което се състои от 23 златни съда: 7 кани, едно елипсовидно блюдо/фиала, 4 таса с тока за окачване на колан, 2 чаши/канчета, 2 чаши/блюда, 3 зооморфни купи, 2 плитки черпака, рог за пиене и дълбока купа. Предметите са изработени предимно от 21 - 22 каратово злато и се отличават с богата орнаментална украса.Броят на отделните видове съдове подсказва, че то е обслужвало едно семейство.

Няма никакво съмнение, че съкровището от Над сент Миклош е принадлежало на кан Аспарух, категорични в това твърдение са проф. Казимир Попконстантинов - преподавател по археология и епиграфика във Великотърновския университет и носител на Хердерова награда от Виенския университет, доц. Зарко Ждраков - специалист по средновековни надписи, както и проф. Божидар Димитров.

Съкровището е открито преди повече от два века от българи градинари.
През 1799 г., на 3 юли, край банатското село Над сент Миклош (тогава в границите на Австро-Унгарската империя, днес в Румъния) двамата братя градинари Христо и Кирил Накови го намират при разкопаване на градината си. 
Братята са от Северна България, но се заселват в Банат и при обработване на градината си на дълбочина 50-60 см се натъкват на един златен предмет. Разравят внимателно почвата и намират общо 23 съда, изработени от злато, с общо тегло ок.10 кг.
Братята подаряват съкровището на австрийския император Йосиф ІІ, за което са богато възнаградени. Дарени са дори с благородническа титла.

В момента Съкровището се съхранява и показва пред посетители в Музея по история на изкуството във Виена.

Репликата е изработена по галваничен път от мед и е позлатена с 24 каратово злат. 

Размери на репликата - дължина 11 см, височина 9 см и ширина 6 см. Вместимост - 250 мл.

Чашата се изработва по поръчка. Срок на изпълнение - 10 дни 

Луксозен подарък от висока класа, само за ценители! 

Цена без ДДС: 750 лв
Цена с ДДС: 900 лв

Напишете вашето мнение за продукта
You're reviewing:Реплика на чаша с глава на бик от съкровището в Над Сент Миклош
Вашата оценка
Намерихме други продукти, които биха били интересни за вас.