Кана, реплика от съкровището в Над Сент Миклош

Налично
SKU
1016
1 400,00 лв.
Описание

Реплика на златна кана от съкровището в Над Сент Миклош

Кана, реплика от съкровището в Над Сент Миклош 

Няма никакво съмнение, че съкровището от Над сент Миклош е принадлежало на кан Аспарух, категорични в това твърдение са проф. Казимир Попконстантинов - преподавател по археология и епиграфика във Великотърновския университет и носител на Хердерова награда от Виенския университет, доц. Зарко Ждраков - специалист по средновековни надписи, както и проф. Божидар Димитров.

Съкровището е открито преди повече от два века от българи градинари.През 1799 г., на 3 юли, край банатското село Над сент Миклош (тогава в границите на Австро-Унгарската империя, днес в Румъния) двамата братя градинари Христо и Кирил Накови го намират при разкопаване на градината си. Братята са от Северна България, но се заселват в Банат и при обработване на градината си на дълбочина 50-60 см се натъкват на един златен предмет. Разравят внимателно почвата и намират общо 23 съда, изработени от злато, с общо тегло ок.10 кг.

Братята подаряват съкровището на австрийския император Йосиф ІІ, за което са богато възнаградени. Дарени са дори с благородническа титла.

В момента Съкровището се съхранява и показва пред посетители в Музея по история на изкуството във Виена.

Експонатите произхождат от различни култури. Понякога в един и същ съд се съчетават мотиви и изображения с разнороден характер.Богато украсена с такива мотиви е и златната кана. В 4 кръга, образувани от преплитащ се орнамент, са изобразени четири сцени. Първата представя тежко въоръжен конник, влачещ за косите пленник. С дясната си ръка той е преметнал през рамо копие с двурого знаме. Облечен е в ризница а на главата му има конусовиден шлем с 2 пера. Повечето български изследователи считат, че изображението представя български конник. Втората сцена изобразява ездач, възседнал същество с животинско тяло и човешка глава. Той се е извърнал назад и стреля с лък по пантера. Третата сцена изобразява грифон, който напада сърна. Последната представя орел, сграбчил гола женска фигура. Първообраз на изображението е мита за превърналия се в орел Зевс, отвличащ Ганимед.

Репликата е част от "Царска колекция, 2019 година". 10 кани ще бъдат изработени 2019 година, всяка с индивидуален пореден номер и година. Изработва се по галваничен път от мед и се позлатява с 24 каратово злато. Размери на репликата - височина 20 см, широчина 12 см. Опакована е в луксозна дървена кутия. Изработва се по поръчка. Срок на изпълнение 5 дни.

Репликата е изключително подходяща за протоколни подаръци!

Цена без ДДС: 1 400 лв
Цена с ДДС: 1 680 лв

Напишете вашето мнение за продукта
You're reviewing:Кана, реплика от съкровището в Над Сент Миклош
Вашата оценка
Намерихме други продукти, които биха били интересни за вас.