Кана, реплика от Боровското съкровище

Налично
SKU
1019
980,00 лв.
Описание

Реплика на кана от Боровското тракийско съкровище

Реплика на кана от Боровското тракийско съкровище

Каната от Боровското тракийско съкровище (близо до Русе) е амфоровидна каничка, с позлата на героите гравирани върху нея. Сцените украсяващи този уникален съд, безспорно са красиво и майсторски изработени. Това са сцени на божества на угощение и танцуващи фигури. Едната фигура изобразява бог Дионис, а друга Херакъл. Изображението на Херакъл държи в ръката си ритон подобен на намерените в съкровището.

Сребърното тракийско съкровище е намерено през 1974 година от Трайчо Великов Стоев при обработване на нива на 2 километра от село Борово. Машините, които са извадили съкровището  го повреждат с режещите си инструменти, но след прецизната работа на реставраторите то е възстановено и разкрива първоначалния си бляскав вид. След направените археологични проучвания около мястото не се открива надгробна могила и за нас остават загадка обстоятелствата наложили неговото заравяне в земята. Предметите в съкровището са 5 сребърни съда на места позлатени и с много интересна форма и украса.

Боровското сребърно съкровище е датирано към втората четвърт-средата на IV в. пр.Хр.  от времето на Одриския цар Котис I (383/5-359г. пр.Хр.) както се вижда и от надписите с неговото име върху два от намерените съдове.

Репликата е изработена по метода на галванопластиката, посребрена и позлатена. Репликата се предлага без поставката. Опакована в луксозна  дървена кутия. Размерите на  кутията са - дължина: 25 см, широчина: 19 см, височина: 12,5 см. Срок за изпълнение - 5 дни.

Цена без ДДС: 980 лв
Цена с ДДС: 1176 лв

Уникален корпоративен подарък!

Напишете вашето мнение за продукта
You're reviewing:Кана, реплика от Боровското съкровище
Вашата оценка
Намерихме други продукти, които биха били интересни за вас.