Амфора, реплика от Панагюрското съкровище

Налично
SKU
1002
1 535,00 лв.
Описание

Позлатена реплика на тракийска амфора от Панагюрското златно съкровище

Уникална реплика на амфора от Tракийското съкровище, открито в Панагюрище

На 8.12.1949 г., при  изкопни работи на керемидената фабрика в Панагюрище, тримата братя Павел, Петко и Михаил Дейкови се натъкват на култов тракийски сервиз от девет златни съда. Около тях има и други работници, но тримата решават да се погрижат за него. Почистват съкровището и го предават на околийския началник Стефан Калпаков. Златното съкровище е изложено на показ зад витрините на хавлиената фабрика. Панагюрското съкровище е преместено в Пловдивския музей, после заминава за Археологическия институт в София, а после - в Националния исторически музей.

Панагюрското златно съкровище представлява античен сервиз за пиене, който е принадлежал на неизвестен владетел от племето одриси от края на I V в.  и началото на III в. пр.н.е. Състои се от 9 златни съда с богата украса – една фиала и 8 ритона, с общо тегло 6,164 кг злато.

Най-големият предмет е амфора-ритон, чието тегло е 1695,25 г. Амфората е  символ на тракийското изкуство. Дръжките на амфората са оформени като борещи се помежду си кентаври, а двете отверстия за изливане на виното намиращи се в основата на съда като негърски глави. Между негърските глави е изобразена фигурата на детето Херакъл, борещо се със змията. Изключително богатата украса на амфората се допълва от майсторски пресъздадени сцени от митологията.

Проф. Маразов определя този царски ритуален съд като царския съд на побратимяване, обред който често се извършва по време на пир при гостуване. " Дръжките на амфората са оформени като фигури на биещи се кентаври. Върху стените на амфората е изобразена сцена от Тиванския епичен цикъл: близнаците на Едип спорят за престола на баща си. На дъното лежи Силен с кантарос и двойна флейта в ръце, а от другата страна малкият Херакъл удушава двете змии, изпратени в люлката му от ревнивата Хера. Моралният извод е предупреждението към побратимяващите се: ако нарушите договора, ще ви постигне съдбата на Едиповите синове, или ще станете като дивите кентаври, които се избиват помежду си "Тракийскитесъкровища" - проф. Ив. Маразов

Репликата е изработена от мед и е покрита с 24 каратово златно покритие по метода на галванопластика. Височината на репликата на амфората е 26 см, широчината е 20 см, а вместимостта е 1 л.  Амфората не може да се използва практически.Опакована е луксозно в ръчно изработена дървена кутия. 

Репликата се изработва по поръчка, срок на иззпълнение 5 дни. Лимитирана серия, изработват се 12 амфори годишно.

Цена без ДДС: 1535 лв
Цена с ДДС: 1842 лв

Уникален и неповторим подарък, символ на изящество, класа и антична неповторимост!

Напишете вашето мнение за продукта
You're reviewing:Амфора, реплика от Панагюрското съкровище
Вашата оценка
Намерихме други продукти, които биха били интересни за вас.