Амфора, реплика от Панагюрското съкровище

Налично
SKU
1033
1 680,00 лв.
Описание

Позлатена реплика на тракийска амфора от Панагюрското златно съкровище

Амфора, уникална реплика на ритон от Tракийското съкровище, открито в Панагюрище.

На 8.12.1949 г., при изкопни работи на керемидената фабрика в Панагюрище, тримата братя Павел, Петко и Михаил Дейкови се натъкват на култов тракийски сервиз от девет златни съда. Около тях има и други работници, но тримата решават да се погрижат за него. Почистват съкровището и го предават на околийския началник Стефан Калпаков. Златното съкровище е изложено на показ зад витрините на хавлиената фабрика. Панагюрското съкровище е преместено в Пловдивския музей, после заминава за Археологическия институт в София, а после - в Националния исторически музей.

Панагюрското златно съкровище представлява античен сервиз за пиене, който принадлжи на неизвестен владетел от племето одриси от края на I V в. и началото на III в. пр.н.е. Състои се от 9 златни съда с богата украса – една фиала и 8 ритона, с общо тегло 6,164 кг злато. Най-големият предмет е амфора-ритон, чието тегло е 1695,25 г.

Амфората е символ на тракийското изкуство.

Дръжките на амфората са оформени в горната си част като фигури на кентаври. Сцената върху тялото на съда са тълкувани като “Седемте срещу Тива” или като празнично шествие.

Репликата е изработена от мед и е покрита с 24 каратово златно покритие по метода на галванопластика. Височината на репликата на амфората е 26 см, широчината е 20 см, а вместимостта е 1 л. Опакована е луксозно в ръчно изработена дървена кутия и притежава сертификат за автентичност. Изработв се по поръчка. Срок на изпълнение - 5 работни дни.

Уникален и неповторим подарък, символ на изящество, класа и антична неповторимост!

Напишете вашето мнение за продукта
You're reviewing:Амфора, реплика от Панагюрското съкровище
Вашата оценка
Намерихме други продукти, които биха били интересни за вас.