ВИП подарък, Панагюрското съкровище

Налично
SKU
1000
5 328,00 лв.
Описание

Комплект позлатени реплики на тракийското съкровище намерено в гр. Панагюрище

Уникален комплект реплики на златното Панагюрско съкровище -лимитирана серия.

ВИП подаръкът Панагюрско съкровище е комплектът позлатени реплики на част от Панагюрското съкровище и съдържа амфора, амазонка с криле, амазонка без криле и амазонка с шлем.

ВИП комплект, лимитирана серия .

Комплектът се изработва по индивидуална поръчка и годишно се изработват 15 уникални комплекта, по предварителна заявка. Всеки комплект има своя пореден номер от лимитираната поръчка.

На 8.12.1949 г., при изкопни работи на керемидената фабрика в Панагюрище, тримата братя Павел, Петко и Михаил Дейкови намират култов тракийски сервиз, състоящ се от девет златни съда. Около тях има и други работници, но тримата решават да се погрижат за него. Почистват съкровището и го предават на околийския началник Стефан Калпаков. Златното съкровище е изложено на показ зад витрините на хавлиената фабрика. Панагюрското съкровище е преместено в Пловдивския музей, после заминава за Археологическия институт в София, а след това се съхранява в Националния исторически музей.

Панагюрското златно съкровище представлява античен култов сервиз  от Елинистическата епоха, който е принадлежал на неизвестен владетел от племето одриси от края на IV в. и началото на III в. пр.н.е. Състои се от 9 златни съда с богата украса – една фиала и 8 ритона, с общо тегло 6,164 кг злато. Проф. Иван Маразов описва съдовете и единствената амфора-ритон от злато, достигнала до нас от древността като обредни съдове. Проф. Маразов допуска възможнастта, ритоните с глави на амазонки /вази/ да са украсявали трапезата на царя, когато в двора му са гостували чужди владетели. " Пирът е основна форма на един от най-важните архаични ритуали - гостоприемството. Гостът сигурно е оставал поразен от този невероятен разкош. "- "Тракийскитесъкровища" - проф. Ив. Маразов

Уникална е формата амфората с нейните две дръжки и два отвора на дъното. Проф. Маразов определя този царски ритуален съд като царския съд на побратимяване, обред който често се извършва по време на пир при гостуване. " Дръжките на амфората са оформени като фигури на биещи се кентаври. Върху стените на амфората е изобразена сцена от Тиванския епичен цикъл: близнаците на Едип спорят за престола на баща си. На дъното лежи Силен с кантарос и двойна флейта в ръце, а от другата страна малкият Херакъл удушава двете змии, изпратени в люлката му от ревнивата Хера. Моралният извод е предупреждението към побратимяващите се: ако нарушите договора, ще ви постигне съдбата на Едиповите синове, или ще станете като дивите кентаври, които се избиват помежду си " "Тракийскитесъкровища" - проф. Ив. Маразов

Репликите са изработени от мед и са покрити с 24 каратово злато по метода на галванопластика. Комплектът позлатени реплики се предлага в обща луксозна дървена, ръчно изработена кутия с дърворезба. Срок за изпълнение 15 работни дни.

Царски подарък, символ на изящество, класа и антична неповторимост!

ВИП комплектът е изключително подходящ за протоколен подарък, при установяване дипломатически отношения и при желание за подновяване и поддържане на тези отношения. Подходящ корпоративен подарък, който носи посланието за пожелание за развитието на успешен нов бизнес.Изключително успешен луксозен подарък за известни личности и хора, които са постигнали успехи в живота и обичат да се наслаждават на гостоприемството и да поразяват с невероятния разкош на царските съдеве.

Цена без ДДС: 5 328 лв
Цена с ДДС: 6 393,60 лв

Напишете вашето мнение за продукта
You're reviewing:ВИП подарък, Панагюрското съкровище
Вашата оценка