Сортирай по: Set Descending Direction
Покажи:

7 резултата

Сортирай по: Set Descending Direction
Покажи:

7 резултата

Намерени резултати

Реплики на Рогозенското съкровище

Реплики на Рогозенското съкровище

Определят Рогозенското съкровище като находката на 20 век за България, по отношение на тракийската култура и бит.

"С чиста съвест можем да твърдим, че Тракия е земята на съкровищата.... Когато през 1986 год. Иван Савов се обади в историческия музей във Враца, за да съобщи за своята находка, станала известна из целия свят като "Съкровището в Рогозен" не предполагахме, че започва нов етап в изучаването на тракийската култура." - проф. Ив. Маразов - "тракийските съкровища" - стр.3

Съкровището поразява с изяществото на формите, ювелирната изработка и богатството на украсата. В изработката и сцените на украсата се откриват различни стилове, а сцените от украсата са взаимствани от различни митологични сюжети. 

Съкровището е открито в една зеленчукова градина в с. Рогозен. Собственикът  разорава градината си и така е открита първата част от съкровището, която се състои от 65 съда. Втората част от 100 съда е открита от археолозите от гр. Враца. Рогозенското съкровище съдържа предимно сребърни съдове, някои от тях с позлата, с общо тегло около 20 кг, или 0,8 таланта сребро. Стойността му като метал  е равна на месечната заплата на около 70 гръцки наемници в началото на IV в. пр.н.е. според сведенията на Ксенофонт в „Анабазис”. Особено ценна е стойността като колекция от изящно изработени сребърни съдове, които могат да бъдат само царско притежание; неслучайно през същата епоха на IV в., към която се отнася основното съдържание на находката, подобни съдове се откриват не в некрополите на гръцките полиси, а почти винаги в находки, които в Тракия и Македония са определени като царски. Съществува и предположение, че Рогозенското съкровище може да е храмово. 

Използвани материали от "Археологически данни за датиране на Рогозенското съкровище Проблеми и становища" Маргарита Тачева

Красотата на Рогозенското съкровище вдъхновява много български майстори при изработката на художествени реплики на съдовете от Рогозен. 

Това са уникални ювелирни съдове, които напълно се вписват в съвременния бит и култура и придават лукс и сдържан блясък във всеки интериор.