Каната на тракийска принцеса от съкровището в Могиланската могила

Налично
SKU
1014
680,00 лв.
Описание

Позлатена реплика на кана от тракийското съкровище в Могиланската могила

Каната на тракийска принцеса, реплика на антика от Tракийското съкровище, намерено в Могиланска могила, Враца, 4 в.пр.Хр.

Каната на тракийска принцеса е реплика на кана от златното тракийско съкровище, намерено в Могиланска могила, гр. Враца - България, датирано от 4в. пр. н.е.

В Могиланската могила, полуразрушен насип във Враца е отрит скелет на младо момиче, с ръст около 145-150см. Главата на момичето е украсено със златен венец. Златният венец се допълва от изумителни златни накити. Богатите находки в Могиланската могила затвърждават мнението на археолозите и историците, че става въпрос за царска гробница свързана с династията управляват през IV в. пр.Хр.  Трибалите, които обитават земите на сегашния Врачански край.

На оригиналната, златна кана са изобразени две слънчеви (крилати) колесници,теглени от четворка коне, водени от облечен в ризница мъж. Вероятно по този начин символично е предаден пътя на царя-жрец-воин, който следва пътя на Бога-Слънце (хиперборейския Аполон). Предполага се, че сцената изобразена на златната кана пресъздава митологично царско състезание с колесници от типа на надбягването между Пелоп и Ойномай в Олимпийския мит. Особено красива и елегантна е дръжката на каната, която е майсторски изработена във формаа на Херколесов възел.

Репликата на  каната е част от "Царска колекция, 2019 година" и се изработват само 10 реплики за 2019г. Всяка кана е с пореден с печат с пореден номер и година на производство. Изработена е по метода на  галванопластика от мед и е позлатена с 24 К злато. Височината на каничката е 10 см, широчината на гърлото е 7 см, а диаметърът на най-тумбестата част е 9 см. Вместимост около 250 мл. Тази реплика е сувенир и не се използва като съд с практическа употреба.

Любопитен е фактът, че за откриването на изложбата "Златото на траките" в Британския музей през 1975 г. е било направено копие на тази златна каничка и е било подарено на английската кралица Елизабет Втора.

Репликата на каната е чудесен избор, когато трябва да изберете протоколни, корпоративни или индивидуални подаръци.

Репликата на каната е опакована в специална ръчно изработена дървена купия. Изработва се по поръчка. Срок на изпълнение - 5 работни дни.

Цена без ДДС: 680 лв
Цена с ДДС: 816 лв

Напишете вашето мнение за продукта
You're reviewing:Каната на тракийска принцеса от съкровището в Могиланската могила
Вашата оценка
Намерихме други продукти, които биха били интересни за вас.