Царски бокал за вино на хан Аспарух, реплика

Налично
SKU
2105
772,00 лв.
Описание

Позлатен царски бокал за вино на хан Аспарух, реплика

Позлатен царски бокал за вино, реплика на чашата за вино на хан Аспарух от съкровището в Над Сент Миклош

Едно от най-изумителните и най-големите съкровища от Ранното средновековие намерени до днес е  „Златното съкровище от Над Сент Миклош“.

Не случайно за него се носят легенди и естествено не случайно в историята на откриването му са забъркани българи.

Златните предмети са открити от българите Кристоф и Кирил Нако. Те не са просто градинари, те са арендатори от 1760 г., а по-късно през 1781 и собственици на земите между два града. Предприемчивите българи търгуват дори във Виена с добитък. Именно те са и основатели на местното училище. Двамата братя предават намереното съкровище на императора на Австро-Унгария Йосиф II, за което монархът ги удостоява с  благороднически титли.

Предполага се, че историята на новите носители на благородническата титла – и по-точно историята на сина на Христо /Кристоф/, Шандор – вдъхновява унгарския писател Мор Йокай за създаването на повестта  „Сафи“, която на свой ред поставя основата на операта „Цигански барон“ от Йохан Щраус-син.

„Със своите 23 богато украсени златни съда с общо тегло почти 10 кг сервизът е безспорен шедьовър на ранносредновековното изкуство в Европа“

Златното съкровище от Над Сент-Миклош е единственото съкровище в Света, за чийто произход има множество научни хипотези и предположения. Едно от тези предположения е, че притежател на съкровището е хан Аспарух. В последствие, съкровището е откраднато от неговата гробница и е заровено в земята през 896 г. Счита се, че това съкровище е принадлежало на българските ханове или българската аристокрация от времето на Първата българска държава. В потвърждение на тези хипотези е разчитането на прабългарския рунически надпис на една чаша от страна на турския проф. Т. Текин, според когото там пише ‘Чашата за напитки на Аспарух’.

Едно е сигурно, съкровището е уникално и буди възхита векове наред.

Репликата на една от най-красивите чаши в прабългарското съкровище на хан Аспарух е изработена по метода на леене от месинг, а след това е позлатена с 24 каратово злато по галваничен път. Напълно годна е за употреба.

Височината на бокала е 7,5 см. Диаметърът на отвора е 7 см, а диаметърът на най-широката част на чашата е 10,5 см. Вместивост - 400 мл.

Репликата на златната чаша на хан Аспарух е част от "Царска колекция, 2020" и се изработва по поръчка в лимитирана серия от 10 чаши годишно. Всяка чаша притежава личен печат, пореден номер и поименен сертификат.

Срок на изпълнение 7 работни дни.Репликата е опакована е в луксозна кутия, на която има възможнаст да се постави метална табела  с текст на клиента.

Чашата на хан Аспарух, чашата на първовладетеля на българската държава! Уникален ВИП подарък за мъже, незабравим протоколен подарък!

Да пиеш виното си в царската чаша на хан Аспарух е неоценима привилегия!

Цена без ДДС: 772 лв
Цена с ДДС: 926,40 лв

Напишете вашето мнение за продукта
You're reviewing:Царски бокал за вино на хан Аспарух, реплика
Вашата оценка
Намерихме други продукти, които биха били интересни за вас.