Златните бокали на хан Аспарух, реплики

Налично
SKU
2108
1 202,00 лв.
Описание

Царски комплект на златните бокали на хан Аспарух

Комплект реплики на златните бокали на хан Аспарух от съкровището в Над Сент Миклош

Златните предмети от съкровището в Над Сент Миклош са открити от българите Кристоф и Кирил Нако. Те не са просто градинари, те са арендатори от 1760 г., а по-късно през 1781 и собственици на земите между два града. Предприемчивите българи търгуват дори във Виена с добитък. Именно те са и основатели на местното училище. Двамата братя предават намереното съкровище на императора на Австро-Унгария Йосиф II, за което монархът ги удостоява с  благороднически титли.

Предполага се, че историята на новите носители на благородническата титла – и по-точно историята на сина на Христо /Кристоф/, Шандор – вдъхновява унгарския писател Мор Йокай за създаването на повестта  „Сафи“, която на свой ред поставя основата на операта „Цигански барон“ от Йохан Щраус-син.

„Със своите 23 богато украсени златни съда с общо тегло почти 10 кг сервизът е безспорен шедьовър на ранносредновековното изкуство в Европа“

Златното съкровище от Над Сент-Миклош е единственото съкровище в Света, за чийто произход има множество научни хипотези и предположения. Едно от тези предположения е, че притежател на съкровището е хан Аспарух. В последствие, съкровището е откраднато от неговата гробница и е заровено в земята през 896 г. Счита се, че това съкровище е принадлежало на българските ханове или българската аристокрация от времето на Първата българска държава. В потвърждение на тези хипотези е разчитането на прабългарския рунически надпис на една чаша от страна на турския проф. Т. Текин, според когото там пише ‘Чашата за напитки на Аспарух’.

Едно е сигурно, съкровището е уникално и буди възхита векове наред.

Репликите на красивите чаши в прабългарското съкровище на хан Аспарух са изработени по метода на леене от месинг, а след това  са посребрени със сребро проба 999,9 и позлатени с 24 каратово злато по галваничен път. Точно, както и на оригиналната чаша, на малката чаша са поставени декоративни камъни. Чашите са апълно годни е за употреба.

Комплектът с реплики на златните чаши на хан Аспарух е част от "Царска колекция, 2021" и се изработва по поръчка в лимитирана серия от 10 комплекта годишно. Всяка чаша притежава личен печат, пореден номер и поименен сертификат.

Срок на изпълнение 10 работни дни. Комплектът реплики е опакован е в луксозна кутия, на която има възможнаст да се постави метална табела  с текст на клиента.

Комплект от златните царски бокали на хан Аспарух, бокалите на основателя на българската държава! Уникален ВИП подарък за мъже, незабравим протоколен подарък!

Цена без ДДС: 1 202 лв
Цена с ДДС: 1 442,40  лв

Напишете вашето мнение за продукта
You're reviewing:Златните бокали на хан Аспарух, реплики
Вашата оценка
Намерихме други продукти, които биха били интересни за вас.