Комплект царски бокали, реплики на царския бокал на хан Кубрат

Налично
SKU
2106
1 600,00 лв.
Описание

Комплект царски бокали, позлатени реплики на ритуалния бокал на Кан Кубрат от съкровището в Мала Перешчепина.

Комплект царски бокали, позлатени реплики на ритуалния бокал на Кан Кубрат от съкровището в Мала Перешчепина.

Комплектът от 2 броя позлатени ритуални царски бокали е част от "Царската колекция" 

Съкровището от Мала Перешчепина е открито през 1912 г. от десетгодишно пастирче близо до река Ворскла край селото, намиращо се до Полтава, в днешна Украйна. Откритото съкровище датира от средата на VII век до началото на VIII и е изключително богато - повече от 800 златни (25 кг) и сребърни (50 кг) предмети.

Най-голямата загадка в това съкровище се оказват златните пръстени, с монограми на гръцки език. Чак през 1982 година немският учен Йохан Вернер успява да дешифрира текста върху тях. Така той разбира, че два от тях принадлежат на Кан Кубрат. Текстовете върху тях гласят: „на Кубрат” и „ на патриция Кубрат”. Третият пръстен е на вуйчото на Кубрат – Органа. Така по безспорен начин се доказва, че съкровището е българско и принадлежи на български владетел. През 1990 година българо-съветска научна експедиция излиза със заключението, че находката до Мала Перешчепина е гробът на кан Кубрат, а не на хазарски вожд.

Днес съкровището се съхранява в Ермитажа в Санкт Петербург. Един от най-атрактивните предмети в това съкровище е ритуалната чаша на Кан Кубрат.

Репликите на бокалите са с размери: Височина - 16,5см, широчина -10см. вместимост - 300мл и секи бокал тежи около 500г.

Бокалите  се изработват само в лимитирана серия от 15 бр. за година и са част от "Царската колекция"  на електронната галерия за луксозни подаръци https://giftsbg.net/ . На всяка чаша е гравиран номера и годината на производство. Бокалите са  опакован в луксозна кутия. Вътрешността на дървената кутия може да бъде облицована с червено или тъмно синьо кадифе, по избор. Комплектът е придружен със сертификат.

Репликите са изработени от месинг по метода на леенето на скулптури, посребрени са с най-висока проба сребро 999,9 и са позлатени с 24 каратово злато.

Бокалите са за хора с дух на победители!

Цена без ДДС: 1600 лв
Цена с ДДС:    1920 лв

Напишете вашето мнение за продукта
You're reviewing:Комплект царски бокали, реплики на царския бокал на хан Кубрат
Вашата оценка
Намерихме други продукти, които биха били интересни за вас.