Ритон на козел, реплика от Панагюрското съкровище

Налично
SKU
1005
980,00 лв.
Описание

Художествена реплика на ритон с глава на козел от Тракийското златно съкровище, открито в гр. Панагюрище, България

Ритон с глава на козел, реплика от Панагюрското златно съкровище.

Панагюрското златно съкровище е тракийско съкровище, датирано към края на IV-ти, началото III в. пр.Хр. Намерено е през 1949 година на два километра южно от Панагюрище. В. „Гардиан”-Лондон, отбелязва: „Златните предмети от тракийското изкуство карат да бледнеят златните предмети от времето на Троя и Микенската култура”.

Оригиналният ритон с глана на козел е изработен от злато, с вис. 14 см, диам. 9 см. Разширяващото се устие с издаден навън профилиран ръб е украсено с жълъден фриз. По-надолу има фигурален фриз: Хера седи на трон и държи в дясната си ръка фиала, а с лявата краищата на наметало, преметнато около главата. Вляво и вдясно – Артемида и Аполон са с лък в ръка. Зад тях – Нике е с разперени крила. Имената на боговете са гравирани до главите им. Долният край преминава в протоме на козел с извити рога. Очите се пластично моделирани. Отверстието е между изпънатите крака на животното.

Повече информация за Панагюрското съкровище можете да намерите тук 

Този уникален съд е изработен от древнотракийски майстори, по изключително иновативен за времето си начин, като чрез техника за коване на злато, теглото на предмета се редуцира до невероятните за времето си 100-200 грама (като това се прави с цел при сервиране на целия сервиз, предметите в него да бъдат максимално здрави и съответно леки), което е атестат за невероятния талант на древните тракийски майстори.

Репликата на ритона е изработена от мед и е покрит с 24 каратово злато. Изработва се по поръчка. Срок на изпълнение - 5 работни дни.

Реплики на комплекта от Панагюрското съкровище, можете да видите в SKU 2032 и SKU 2033.

Цена без ДДС: 980 лв
Цена с ДДС: 1176 лв

Неповторим, царски подарък, наситен с мистиката на траките и красотата на България.

Оригинален и предпочитан протоколен подарък.

Често поръчван корпоративен подарък за успешни чуждестранни бизнес партьори!

Напишете вашето мнение за продукта
You're reviewing:Ритон на козел, реплика от Панагюрското съкровище
Вашата оценка
Намерихме други продукти, които биха били интересни за вас.