Сребърната чаша на Филип Македонски

Налично
SKU
4408
2 170,00 лв.
Описание

Авторска сребърна чаша на Филип ІІ Македонски, изработена от сребро проба 999,9 и злато 24 карата. Лимитирана серия.

Чашата на Филип Македонски, авторски модел, изработен от сребро проба 999,9 и злато 24 карата

Единици са владетелите в световната история, които създават империи, покоряват светове и остават недостижими стандарти. Филип II Македонски е един от най-забележителните владетели на древна Македония. Царува от  359 г. пр. Хр. до смъртта си през 336 г. пр. Баща е на един друг велик владетел - Александър Македонски Велики (от съпругата му Олимпиада).

Филип Македонски е роден в Пела, Филип е най-младия син на македонския цар Аминта ІІІ  и царица Евридика. Като млад принц (368 г. пр. Хр. – 365 г. пр. Хр.) Филип Македонски е заложник в Тива, един от най-проспериращите градове в Елада по онова време. Там е възпитан като елин и изучава дипломация и военно дело под влиянието на бележития тивански стратег Епаминонд. Филип II реорганизира македонската войска и създава нов боен ред македонска фаланга, въвежда използването на дълга пика, наречена сариса, усъвършенства конницата, формира елитните отряди . През 336 г. пр. Хр. Филип II е убит от охранителя Павзаний по време на сватбата на дъщеря му Клеопатра с цар Александър от Епир в театъра на Еге. 

Иконографията на чашата на владетеля е изцяло вдъхновена от военния гений  на владетеля. Иконографията съдържа; конна фигура на Филип, глава на Зевс, звезда от Вергина, флорален елемент -лавров фриз и меандъров фриз по столчето на чашата. За създаване на сюжета на чашата авторът  ползва изображения от съществуваща сребърна монета - тетрадрахма на Филип ІІ Македонски,  златната звезда от златния ларнакс на Филип ІІ Македонски с  предполагаемите му останки намерен при разкопки край село Вергина северна Гърция.

Чашата е изработена изцяло от най-висока проба сребро 999,9 и злато 24 карата по метода на галваниката. В дъното на чашата релефно е изработена звездата на Вергина, символа на древната Македонска империя.

Размери на чашата: височина - 14,5 см.; диаметър - 8,5 см; вместимост - 350 милилитра

Тегло - 208 грама сребро проба 999,9

Цена без ДДС - 2 170 лв 

Цена с ДДС - 2 604 лв

Лимитирана серия - 10 бр. годишно. Всяка чаша има своя индивидуален номер и година на производство.

Уникален подарък за владетели и  ценители на античното изкуство.

Напишете вашето мнение за продукта
You're reviewing:Сребърната чаша на Филип Македонски
Вашата оценка