Ритуален бокал на Кан Кубрат, позлатена реплика

Налично
SKU
2100
803,00 лв.
Описание

Ритуален бокал на Кан Кубрат от съкровището в Мала Перешчепина, позлатена реплика.

Ритуален бокал на Кан Кубрат от съкровището в Мала Перешчепина, позлатена реплика.

Позлатеният ритуален царски бокал е част от "Царската колекция" 

Съкровището от Мала Перешчепина е открито през 1912 г. от десетгодишно пастирче близо до река Ворскла край селото, намиращо се до Полтава, в днешна Украйна. Откритото съкровище датира от средата на VII век до началото на VIII и е изключително богато - повече от 800 златни (25 кг) и сребърни (50 кг) предмети.

Най-голямата загадка в това съкровище се оказват златните пръстени, с монограми на гръцки език. Чак през 1982 година немският учен Йохан Вернер успява да дешифрира текста върху тях. Така той разбира, че два от тях принадлежат на Кан Кубрат. Текстовете върху тях гласят: „на Кубрат” и „ на патриция Кубрат”. Третият пръстен е на вуйчото на Кубрат – Органа. Така по безспорен начин се доказва, че съкровището е българско и принадлежи на български владетел. През 1990 година българо-съветска научна експедиция излиза със заключението, че находката до Мала Перешчепина е гробът на кан Кубрат, а не на хазарски вожд.

Днес съкровището се съхранява в Ермитажа в Санкт Петербург. Един от най-атрактивните предмети в това съкровище е ритуалната чаша на Кан Кубрат.

Репликата на бокала е с размери: Височина - 16,5см, широчина -10см. вместимост - 300мл и е тежи около 500г.

Бокалът се изработва само в лимитирана серия от 15 бр. за година и е част от "Царската колекция"  на електронната галерия за луксозни подаръци https://giftsbg.net/ . На всяка чаша е гравиран номера и годината на производство. Бокалът е опакован в луксозна кутия и е придружен със сертификат.

Репликата  е изработена от месинг по метода на леенето на скулптури, посребрена е с най-висока проба сребро 999,9 и е позлатена с 24 каратово злато.

Бокалът е предназначена за ползване от хора с дух на победители!

Пийте виното си като един от най-великите владетели в старата българската история.

Цена без ДДС: 803 лв
Цена с ДДС:     963,60 лв

Напишете вашето мнение за продукта
You're reviewing:Ритуален бокал на Кан Кубрат, позлатена реплика
Вашата оценка
Намерихме други продукти, които биха били интересни за вас.