Цар Антиох, малка пластика от мрамор, реплика на статуя на царя от Немрут

Налично
SKU
2437
80,00 лв.
Описание

Малка пластика от мрамор, реплика на главата на цар Антиох от Немрут

Реплика на главата на цар Антиох, от гробницата му, Немрут

Гробницата на цар Антиох I Теос, владетел на Комагена, който управлява между  69 и 36 г пр. Н.Е., построил своята гробница, заобиколена от статуи на богове и неговата статуя, високи 9 метра. Главите на статуите са отстранени от телата и разпръснати из местността.  В култов надпис Антиох декларира, че е построил мястото за вековете и идните поколения като благодарност към боговете и своите предшественици.

Комагена е  малко царство, разположено между две велики империи (Партската и Римската), чиито златни години са по време на управлението на Антиох I Теос. Потомък на Александър Велики по майчина линия и на Дарий I по бащина линия, той от малък е възпитаван да бъде обединител. Впоследствие като царзапазва неутралитет и осъществява връзката между изтока и запада. Построяването на много светилища на възлови точки в цялата страна и най-вече на това в планината Немрут, говорят за неговата отдаденост към боговете. Монументалните им фигури са представени с гръцки и персийски имена, а в тяхното изобразяване са вплетени елементи и от двете култури. Така цар Антиох държи да покаже, че това място е за всички.

Гробницата е била открита през 1881 година от германския пътен инженер Карл Зестер. 

Ето ги главите! Първото впечатление беше като удар от светкавица. Гръм - изпратен от Зевс! Първата глава, която видях беше на Зевс, после Аполон, Антиох и.....Фортуна!

Малката пластика от мрамор е реплика на главата на цар Антиох от Немрут. Единична бройка

Височина на репликата - 8,5 см, дължина - 6 см, широчина - 4,5 см

Цена без ДДС - 80 лв

Цена с ДДС - 96 лв

Уникална реплика на единственото си по рода археологическо откритие  - гробницата на царя на Комагена, цар Антиох 

Напишете вашето мнение за продукта
You're reviewing:Цар Антиох, малка пластика от мрамор, реплика на статуя на царя от Немрут
Вашата оценка
Намерихме други продукти, които биха били интересни за вас.