Аполон, малка пластика от мрамор, реплика на Аполон от Немрут

Налично
SKU
2430
80,00 лв.
Описание

Реплика на главата на бог Аполон от грабницата на цар Антиох в Немрут

Реплика на главата на бог Аполон, от гробницата на цар Антиох, Немрут

Гробницата на цар Антиох I Теос, владетел на Комагена, който управлява между  69 и 36 г пр. Н.Е., построил своята гробница, заобиколена от статуи на богове и неговата статуя, високи 9 метра. Главите на статуите са отстранени от телата и разпръснати из местността.  В култов надпис Антиох декларира, че е построил мястото за вековете и идните поколения като благодарност към боговете и своите предшественици.

Комагена е  малко царство, разположено между две велики империи (Партската и Римската), чиито златни години са по време на управлението на Антиох I Теос. Потомък на Александър Велики по майчина линия и на Дарий I по бащина линия, той от малък е възпитаван да бъде обединител. Впоследствие като царзапазва неутралитет и осъществява връзката между изтока и запада. Построяването на много светилища на възлови точки в цялата страна и най-вече на това в планината Немрут, говорят за неговата отдаденост към боговете. Монументалните им фигури са представени с гръцки и персийски имена, а в тяхното изобразяване са вплетени елементи и от двете култури. Така цар Антиох държи да покаже, че това място е за всички.

Гробницата е открита през 1881 година от германския пътен инженер Карл Зестер. 

Ето ги главите! Първото впечатление беше като удар от светкавица. Гръм - изпратен от Зевс! Първата глава, която видях беше на Зевс, после Аполон, Антиох и.....Фортуна!

Малката пластика от мрамор е реплика на главата на бог Аполон от Немрут. Единична бройка

Височина на репликата - 11 см, дължина - 4 см, широчина - 4,5 см

Цена без ДДС - 80 лв

Цена с ДДС - 96 лв

Уникална реплика на единственото си по рода археологическо откритие  - гробницата на царя на Комагена, цар Антиох 

Напишете вашето мнение за продукта
You're reviewing: Аполон, малка пластика от мрамор, реплика на Аполон от Немрут
Вашата оценка
Намерихме други продукти, които биха били интересни за вас.