Чудотворна икона, Казанската Света Богородица

Налично
SKU
3017
157,00 лв.
Описание

Чудотворна икона на Света Богородица, Казанската Мадона

Чудотворната Казанска икона на света Богородица с посребрен и позлатен обков

От многото икони на Богородица, почитани от Руската Православна църква, нито една не е така почитана и няма толкова много копия, колкото Казанската. Най-често към нея се обръщат при беди, болести и трудности.

Самото откриване на тази удивителна икона е чудо. През 1579 година, в един от най-тежките периоди за Русия – последния етап от царуването на Иван Грозни. След страшния пожар, превърнал града в пепел, иконата се явява на сън на деветгодишното момиче Матрона. След това на същото момиче се присънва самата Богородица и й казва да предаде на архиепископа и воеводите, че на мястото на изгорелия дом на Матрона е иконата. Три пъти разказва момичето сънищата си на майка си и три пъти майка й не й вярва. Тогава по време на следобедния си сън Матрона е пренесена на пепелището и е оставена там. Едва след това чудо майката се вслушва в нея. Много хора идват да помогнат при разкопаването, и  на мястото на старата печка в дома Матрона намира парче плат, а в него чудесната икона. Такива икони по-рано никой не е виждал. Тя е абсолютно нова, все едно току що е нарисувана, и цялата сияе.

Чудо от “държавен ” мащаб е по времето на Петър І и свети Митрофан Воронежски.  Пасторът е поканен от Петър да освети новопостроения му дворец – и светецът дава урок на Петър, три пъти игнорирайки поканата. «Кажете на този черноризец, че ако не дойде веднага при мен, ще заповядам да донесат главата му върху поднос, като главата на Йоан Предтеча», – ядосал се императорът. Свети Митрофан отговаря така: «Предайте на този безбожен цар, че главата ми ще си остане цяла, а той скоро ще положи своята глава, ако не си вземе за помощник усърдната застъпница – Божията Майка. А ще дойда в двореца само, след като махнат от там статуите на езическите богове». Какво се случва? Императорът пада на колене пред светеца, моли за прошка .Именно свети Митрофан казва на Петър да вземе Казанската Богородица и с нейна помощ да построи северната столица, защото Бог го благославя за това дело. “Докато Казанската икона е в столицата и пред нея се молят православните, в града няма да стъпи вражеска нога”. А петербургският Казански събор до ден днешен е известен

Към Казанската икона се обръща и М.И. Кутузов – през 1812 година, след назначаването му за главнокомандуващ, той веднага отива в Казанския събор и се моли пред чудотворния образ. В молитвата си великият пълководец моли Божията Майка за благословия в борбата срещу враговете, идващи към Русия. Именно на 22 октомври, денят на Казанската икона на Божията Майка по стар стил, руските войски под предводителството на Милорадович и Платон разбиват ариергарда на Даву. Тази победа е първата победа на руското оръжие в Отечествената война. Загубите на французите са огромни – около 7 хиляди души. Освен това на този ден пада първият сняг и започват големите студове, които изгонват французите. От този ден армията на врага започва да се топи. Самият Кутузов завещава да бъде погребан в този храм.

Най-известното чудо на Казанската икона на Божията майка е помощта във Великата Отечествена война през ХХ век. Много знаят, че този образ с църковно шествие обикаля Ленинград, обсадата на който продължава дълго, но който враговете така и не успяват да превземат. Но на малцина им е известно, че самата Богородица заповядва да се направи това църковно шествие, и не само това – тя показва пътя за спасението на Русия

 Вижте повече на http://rusofili.bg/%D1%87%D1%83%D0%B4%D0%B5%D1%81%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D0%BE%D0%B6%D0%B8%D1%8F/

Иконата е с размери 41см на 36 см и е изработена от мед, посребрена е със сребро, проба 999,5 и 24 карата злато. Изработва се по поръчка. Срок на изпълнение - до 5 дни.

Цена без ДДС - 157 лв

Цена с ДДС -  188,40 лв

Иконата се поръчва за протоколен подарък при посещение в Русия, за луксозен корпоративен подарък, за сватбен подарък и за подарък за кръщене.

Безценен подарък за закрила на дома, семейството, офиса.

Напишете вашето мнение за продукта
You're reviewing:Чудотворна икона, Казанската Света Богородица
Вашата оценка
Намерихме други продукти, които биха били интересни за вас.