Чудотворната Фануилска икона на св. Георгий

Налично
SKU
3022
157,00 лв.
Описание

Чудотворната Фануилска икона на св. Георгий

Чудотворната Фануилска икона на св. Георгий

Техника на изработка - принт с риза, посребрена със сребро, проба 999,5 и частична позлата злато 24 карата

Оригиналът на иконата се намира в Зогравския манастир, Света Гора.

В Палестина, близо до град Лида, отечеството на св. великомъченик Георги, се намира манастир, наречен Фануилов, и там, в храма, имало неръкотворна, чудотворна икона на Светеца от времето на благочестивия цар Константин. Този, който страдал от неизлечима болест и прибягвал до иконата на Светия Победоносец, почерпвал изцеление от него и си отивал здрав. Един ден този образ станал невидим пред очите на братята и монасите. Това ги натъжило до отчаяние. Не само в обителта, но и в съседните палестински градове и села хората скърбели и плачели за изчезването на чудотворния образ. Една нощ великомъченикът се явил насън на Игумена на тази обител, наречен Евстратий, и му казал: „Защо изнемогваш от скръб и тъга по мен, човече? Аз си намерих храм и обител в Светата Атонска планина, където е жребият на нашата Пресвята Владичица Богородица. Там пожелах да пребивавам. Ако ти искаш да спасиш от идващия гняв себе си и тези, които са с тебе, вземи братята си и отиди в земята и обителта, които ти посочих, и там ще ме намериш. Защото Господ предаде цяла Палестина и Сирия за потъпкване от сарацините заради преумножаването на греховете и неправдите, извършени от християните“.

След това явяване монасите от Фануиловия манастир заедно със своя игумен, без да се бавят, потеглили и пристигнали в Света Гора, в Светата Зографска обител и там намерили изоставилия ги образ на Свети великомъченик Георги. Те не пожелали да се завърнат в отечеството си, но останали завинаги в новоизбраната от техния покровител Св. Георги обител. Така възниква първото Зографска монашеско братство.

Много верни царе и воеводи отиват да се поклонят и да принесат дарове за чест и слава на великомъченика Георги.. Голям дарител на манастира е  цар Иван-Асен П, който посещава обителта през 1230 г. и прави щедри дарения.

Размери на иконата - 41,5 см х 29,5 см 

Иконата се изработва по поръчка. Срок на изпълнение - 10 дни

Цена без ДДС - 157,00 лв

Цена с ДДС -  188,40 лв

Красив и достолепен подарък за всички, които почитат св. Георги Победоносец

Напишете вашето мнение за продукта
You're reviewing:Чудотворната Фануилска икона на св. Георгий
Вашата оценка