Комплект царски чаши "Величие и красота"

По поръчка
SKU
2803
1 500,00 лв.
Описание

Комплект царски чаши "Виличие и красота" - състои се от царския бокал на хан Аспарух и сребърната чаша на тракийската принцеса

Комплектът царски чаши "Величие и красота" се състои от реплика на златния бокал на хан Аспарух и сребърната чаша на тракийската принцеса

Бокалът на хан Аспарух е част от едно от най-изумителните и най-големите съкровища от Ранното средновековие намерени до днес - „Златното съкровище от Над Сент Миклош“.

Не случайно за него се носят легенди и естествено не случайно в историята на откриването му са забъркани българи.

Златните предмети са открити от българите Кристоф и Кирил Нако. Те не са просто градинари, те са арендатори от 1760 г., а по-късно през 1781 и собственици на земите между два града. Предприемчивите българи търгуват дори във Виена с добитък. Именно те са и основатели на местното училище. Двамата братя предават намереното съкровище на императора на Австро-Унгария Йосиф II, за което монархът ги удостоява с  благороднически титли.

Предполага се, че историята на новите носители на благородническата титла – и по-точно историята на сина на Христо /Кристоф/, Шандор – вдъхновява унгарския писател Мор Йокай за създаването на повестта  „Сафи“, която на свой ред поставя основата на операта „Цигански барон“ от Йохан Щраус-син.

„Със своите 23 богато украсени златни съда с общо тегло почти 10 кг сервизът е безспорен шедьовър на ранносредновековното изкуство в Европа“

Златното съкровище от Над Сент-Миклош е единственото съкровище в Света, за чийто произход има множество научни хипотези и предположения. Едно от тези предположения е, че притежател на съкровището е хан Аспарух. В последствие, съкровището е откраднато от неговата гробница и е заровено в земята през 896 г. Счита се, че това съкровище е принадлежало на българските ханове или българската аристокрация от времето на Първата българска държава. В потвърждение на тези хипотези е разчитането на прабългарския рунически надпис на една чаша от страна на турския проф. Т. Текин, според когото там пише ‘Чашата за напитки на Аспарух’.

Сребърна чаша, изработена от най-висока проба сребро - 999,9, позлатена с 24 карата злато, Чашата на тракийската принцеса

Моделът на чашата е изработен от  наш известен скулптор, който рисуваше една мечта. Мечтата за съвършената чаша - изработена изцяло от сребро, елегантна като форма, с антични меандри от тракийските съкровища. Лека, излъчваща финес. От вътрешната страна на чашата се виждат точките на ръчно графирания меандър, което  доказва, че продуктът е абсолючен уникат - ръчна изработка. Това е чашата на тракийската принцеса.

Чашата е висока 10 см, диаметър - 7 см, вместимост - 160 мл, тежи около 80 гр. най-чисто сребро. Чашата е подходяща за коняк и бренди.

Комплектътцарски чаши "Величие и красота" се изработва само в лимитирана серия от 10 бр. за година г. и е част от нашата "Царската колекция" . Всеки комплект е с гравиран номер и годината на производство. Комплектът е опакован в луксозна ръчно изработена дървена кутия и е придружен със сертификат.

Цена без ДДС - 1500 лв

Цена с ДДС - 1800 лв

Уникален комплект царски чаши. Царски протоколен и  подарък за ценители от най- висока класа

Напишете вашето мнение за продукта
You're reviewing:Комплект царски чаши "Величие и красота"
Вашата оценка