Чудоворната Иверска икона на Божията Майка

Налично
SKU
3037
29,00 лв.
Описание

Чудотворната Иверска икона на Божията Майка, наречена "Портаитиса - Вратарница"

Чудотворната Иверска икона на Божията Майка, наречена - Портаитиса - Вратарница, изработена с посребрен и позлатен обков

Из " Сказание за чудотворната Иверска икона на Божията Майка, наречена - Портаиса - Вратарница

" ....През IХ век след Рождество Христово, по време на царуването на император Теофил (829-842), заразен от иконоборческата ерес, вилнеело жестоко гонение против светите икони. Православните почитатели на светинята били подлагани на изтезания, а иконите били изхвърляни от храмовете и били изгаряни. По всички градове и села били разпратени тайни съгледвачи да издирват укрити икони със строга заповед да ги унищожават.

По това време недалеч от Никея живеела една богата, благочестива и добродетелна вдовица с малкия си син. Тя притежавала чудотворна икона на Божията Майка, към която имала голяма вяра и благоговение. ...Царските съгледвачи, като дошли у дома ѝ и като погледнали през прозореца в църквата, видели тази светиня. Те заплашително казали на вдовицата:

- Дай ни пари или ей сега ще изпълним царската воля и ще те подложим на изтезания!

После с трепет и благоговение отнесла иконата на морския бряг и там отново паднала пред нея и с умиление се обърнала към Небесната Царица:

- Владичице на света! Като Божия Майка Ти имаш власт над всички твари. Можеш да ни избавиш от гнева на нечестивия цар, а иконата Си - от потъване!

С тези думи тя пуснала иконата в морето и видяла чудно нещо: светата икона не паднала с лика си върху водата, а застанала права и така се понесла по вълните на запад

.....Само Всезнаещият Бог, Който върши славни и дивни неща, знае къде се е криела толкова време тази чудотворна икона на Приснодевата!

... 

Пресвета Богородица, сияеща с небесна светлина, се явила насън на благочестивия старец Гавраил и му рекла:

- Съобщи на игумена и на братята, че ще благоволя да им дам Моята икона за покров и помощ. После влез в морето и върви с вяра по вълните. Тогава всички ще узнаят за Моята любов и благоволение към вашия манастир...... Оттогава и досега тя стои на мястото, избрано от Самата Божия Майка, поради което и се нарича икона на Пресвета Богородица - Портаитиса, а от името на манастира се нарича Иверска икона.

Тази света икона има и знак или белег от рана на шията, нанесена ѝ в древността от един човек, който преди това бил неверник и се наричал Варвар, и от злоба и омраза я ударил с нож, а след това, като видял, че веднага - о, чудо! - изтекла много кръв, която и до сега личи, се покаял и повярвал, станал монах скитник и се спасил."

Иконата е изработена с посребрен и позлатен обков, по галваничен път. Размерът й е 16,5 см на 14,5 см и се предлага с рамка.

Красив подарък на чудотворната Иверска икона!


Напишете вашето мнение за продукта
You're reviewing:Чудоворната Иверска икона на Божията Майка
Вашата оценка