Луксозен комплект музейни реплики "Вечност"

Налично
SKU
2806
830,00 лв.
Описание

"Вечност" - луксозен подарък, състоящ се от реплика на сребърната фиала с грифони от Рогозенското съкровище и реплика на златната чаша на хан Аспарух.

"Вечност" - луксозен подарък, състоящ се от реплика на сребърната фиала с грифони от Рогозенското съкровище и реплика на златната чаша на хан Аспарух.

Фиала с грифони, реплика от тракийското съкровище в с. Рогозен

Рогозенското съкровище датира от V-IV  в пр. Хр. и е най-голямото тракийско съкровище, открито до сега по българските земи.

То се състои от 165 съда с общо тегло около 20 кг и е изработено от сребро висока проба с допълнтително гравиране или полагане на златни листчета. Съкровището съдържа 108 фиали, 54 кани, 2 чаши и 1 скифокс.

Фиалата с грифони е съд за пиене на вино. Върху фиалата е изибразен непрекъснат широк пояс от четири двойки грифони.Те са застанали един срещу друг, а главите им са обърнати назад.Грифоните са митични същества, имат глава на лъв с по един рог отгоре, който е силно извит назад.Върху раменете им са гравирани тройни крила ,а опашките-неестествено дълги-ограждат листовиден мотив с палмети.

Репликата на фиалата е изработена по галваничен път от мед и е покрита с висока проба сребро и частична позлата, отново по галваничен път.

Едно от най-изумителните и най-големите съкровища от Ранното средновековие намерени до днес е  „Златното съкровище от Над Сент Миклош“.

Не случайно за него се носят легенди и естествено не случайно в историята на откриването му са забъркани българи.

Златните предмети са открити от българите Кристоф и Кирил Нако. Те не са просто градинари, те са арендатори от 1760 г., а по-късно през 1781 и собственици на земите между два града. Предприемчивите българи търгуват дори във Виена с добитък. Именно те са и основатели на местното училище. Двамата братя предават намереното съкровище на императора на Австро-Унгария Йосиф II, за което монархът ги удостоява с  благороднически титли.

Предполага се, че историята на новите носители на благородническата титла – и по-точно историята на сина на Христо /Кристоф/, Шандор – вдъхновява унгарския писател Мор Йокай за създаването на повестта  „Сафи“, която на свой ред поставя основата на операта „Цигански барон“ от Йохан Щраус-син.

„Със своите 23 богато украсени златни съда с общо тегло почти 10 кг сервизът е безспорен шедьовър на ранносредновековното изкуство в Европа“

Златното съкровище от Над Сент-Миклош е единственото съкровище в Света, за чийто произход има множество научни хипотези и предположения. Едно от тези предположения е, че притежател на съкровището е хан Аспарух. В последствие, съкровището е откраднато от неговата гробница и е заровено в земята през 896 г. Счита се, че това съкровище е принадлежало на българските ханове или българската аристокрация от времето на Първата българска държава. В потвърждение на тези хипотези е разчитането на прабългарския рунически надпис на една чаша от страна на турския проф. Т. Текин, според когото там пише ‘Чашата за напитки на Аспарух’.

Репликата на една от най-красивите чаши в прабългарското съкровище на хан Аспарух е изработена по метода на леене от месинг, а след това е позлатена с 24 каратово злато по галваничен път. Методът на изработка прави чашата напълно годна е за употреба.

Репликите се предлагат с луксозна дървена кутия. На кутията може да бъде поставена месингова табела с текст. Цената на металната табела с гравиран надпис - SKU 4821 е 18 лв без ДДС,  21,43 лв с ДДС.

Луксозният комплект се изработва по поръчка. Срок на изпълнение - до 10 работни дни.

Цена без ДДС - 830 лв

Цена с ДДС  - 996 лв

Луксозен подарък, символ на вечността на България, наследница на безсмъртните траки и великите прабългари

Напишете вашето мнение за продукта
You're reviewing:Луксозен комплект музейни реплики "Вечност"
Вашата оценка
Намерихме други продукти, които биха били интересни за вас.