Нар, малка пластика от кована мед

Налично
SKU
28137
40,00 лв.
Описание

Малка пластика от кована мед, ръчна изработка

Нар, малка пластика от кована мед, ръчна изработка,  с послание за изобилие и благоденствие

Нарът е авторска пластика от кована мед с послание за изобилие и благоденствие, изработена в гр. Мардин -  центъра на ръчната изработка на бакър в  Турция. Пластиката е изработена така, че да се отваря и да се превърне в кутийка за бижута, захарница, кутия за хапчета....Бакърът е калайдисан, за няма опастност от окисляване и влияни на продуктите, които ще се поставят в нара.

Размерът на пластиката - височина 7,5 см, широчина 7 см

Единична бройка.

Нарът е плод, който е на особена почит в древността. Изображенията на нара са намерени в египетските пирамиди, в царствените бродерии на великолепни византийски тъкани, в древногръцките орнаменти. Всеки ден фараоните пият сок от нар, твърдо вярвайки в неговите лечебни свойства. Пророкът Мохамед разпознава нара като прекрасен дар на природата и препоръчва той да присъства на трапезата, защото сокът от нар може да пречисти човек от омраза и завист.

Древните гърци опредлят нара, като плод на безсмъртието. Нарът  е любим плод на боговете на Олимп. Според един от митовете, бог Хадес веднъж посещава света на смъртните и се запознава с красивото момиче Персефона,  дъщеря на богинята на плодородието Деметра. Хадес се влюбва в нея от пръв поглед. Той отвлича момичето, взима го със себе си в своето подземно царство. Майката Деметра загубва дъщеря си: земята ства безплодна, в градините умират дървета, нивите запустяват. И тогава Зевс се намесва, настоява Хадес да върне Персефона. Хадес е принуден да се подчини, но преди да върне момичето, той й дава да  вкуси семена от нар. Персефона започва да се връща в царството на Хадес всяка зима.

Специфичната форма на нара напомня царска корона. Нарът се превръща в символ на святост. В Библията нарът се споменава като един от 7-те плода на Обетованата земя.

Цена без ДДС - 40 лв

Цена с ДДС -  48 лв

Пластиката е изключителен подарък на приемлива цена за ценители на красивите форми, носещи послание.

Напишете вашето мнение за продукта
You're reviewing:Нар, малка пластика от кована мед
Вашата оценка