Свещеният брак, луксозен сувенир - съкровището от Летница

Налично
SKU
1030
109,00 лв.
Описание

Луксозен сувенир с художествена реплика от Летнишкото съкровище

Летнишкото съкровище е сребърно съкровище от IV в. пр. Хр., открито край с. Летница, Ловешко, през 1963.

Богинята майка е част от известното Летнишко съкровище, което се състои се от 17 сребърни апликации от конска амуниция и една бронзова юзда. Изображенията върху апликациите са свързани с тракийската митология. Съхранява се в Националния археологически музей в София.

Съкровището е един от най-богатите извори за митологията на царската институция при траките. Представя няколко мито-ритуални цикъла. 

Една от най-интересните находки представлява сребърна плочка със изобразена сцена на свещения брак на тракийския владетел с Богинята-Майка.

В известна енциклопедия на индоевропейския свят именно сцената от плочките от Летница е сложена на корицата, защото се смята, че това е най-красноречивата сцена в изкуството за вярванията на индоевропейците.

Художествените реплики са изработени от мед, посребрени са с най-висока проба сребро 995 и са частично позлатени с 24 каратово злато по метода на галванопластиката. Металната част е здраво закрепена на луксозна дървена поставка, която може да се закача на стена. Размерът на луксозния сувенир  е  11 см на  11 см. На поставката може да се постави позлатена табела с надпис по желание на клиента.

Луксозният сувенир се предлага опакован в луксозна кутия. Изработва се по поръчка. Срок на изпълнение 5 дни.

Стилен и елегантен фирмен подарък!

Цена без ДДС: 109 лв
Цена с ДДС: 130,80 лв

Напишете вашето мнение за продукта
You're reviewing:Свещеният брак, луксозен сувенир - съкровището от Летница
Вашата оценка
Намерихме други продукти, които биха били интересни за вас.