Комплект бокали на българските владетели

Налично
SKU
2104
1 200,00 лв.
Описание

Комплект от реплики на царските бокали на хан Кубрат и хан Аспарух. Лимитирана серия.

Комплектът бокали на българските владетели се състои от реплика на златния бокал на хан Кубрат и реплика на златния бокал на хан Аспарух

Бокалът на хан Кубрат е част от съкровището от Мала Перешчепина, което  е открито през 1912 г. от десетгодишно пастирче близо до река Ворскла край селото, намиращо се до Полтава, в днешна Украйна. Откритото съкровище датира от средата на VII век до началото на VIII и е изключително богато - повече от 800 златни (25 кг) и сребърни (50 кг) предмети.

Най-голямата загадка в това съкровище се оказват златните пръстени, с монограми на гръцки език. Чак през 1982 година немският учен Йохан Вернер успява да дешифрира текста върху тях. Така той разбира, че два от тях принадлежат на Кан Кубрат. Текстовете върху тях гласят: „на Кубрат” и „ на патриция Кубрат”. Третият пръстен е на вуйчото на Кубрат – Органа. Така по безспорен начин се доказва, че съкровището е българско и принадлежи на български владетел. През 1990 година българо-съветска научна експедиция излиза със заключението, че находката до Мала Перешчепина е гробът на кан Кубрат, а не на хазарски вожд.

Днес съкровището се съхранява в Ермитажа в Санкт Петербург. Един от най-атрактивните предмети в това съкровище е ритуалната чаша на Кан Кубрат.

Репликата на бокала е с вместимост 300мл и е тежи около 500г.

Бокалът на хан Аспарух е част от едно от най-изумителните и най-големите съкровища от Ранното средновековие намерени до днес - „Златното съкровище от Над Сент Миклош“.

Не случайно за него се носят легенди и естествено не случайно в историята на откриването му са забъркани българи.

Златните предмети са открити от българите Кристоф и Кирил Нако. Те не са просто градинари, те са арендатори от 1760 г., а по-късно през 1781 и собственици на земите между два града. Предприемчивите българи търгуват дори във Виена с добитък. Именно те са и основатели на местното училище. Двамата братя предават намереното съкровище на императора на Австро-Унгария Йосиф II, за което монархът ги удостоява с  благороднически титли.

Предполага се, че историята на новите носители на благородническата титла – и по-точно историята на сина на Христо /Кристоф/, Шандор – вдъхновява унгарския писател Мор Йокай за създаването на повестта  „Сафи“, която на свой ред поставя основата на операта „Цигански барон“ от Йохан Щраус-син.

„Със своите 23 богато украсени златни съда с общо тегло почти 10 кг сервизът е безспорен шедьовър на ранносредновековното изкуство в Европа“

Златното съкровище от Над Сент-Миклош е единственото съкровище в Света, за чийто произход има множество научни хипотези и предположения. Едно от тези предположения е, че притежател на съкровището е хан Аспарух. В последствие, съкровището е откраднато от неговата гробница и е заровено в земята през 896 г. Счита се, че това съкровище е принадлежало на българските ханове или българската аристокрация от времето на Първата българска държава. В потвърждение на тези хипотези е разчитането на прабългарския рунически надпис на една чаша от страна на турския проф. Т. Текин, според когото там пише ‘Чашата за напитки на Аспарух’.

Комплектът на българските владетели се изработва само в лимитирана серия от 10 бр. за година г. и е част от нашата "Царската колекция" . Всеки комплект е с гравиран номер и годината на производство. Комплектът е опакован в луксозна ръчно изработена дървена кутия и е придружен със сертификат.

Репликита на царските бокали се изработват от месинг по метода на леенето на скулптури, посребрени са с най-висока проба сребро 999,9 и са позлатени с 24 каратово злато.

Цена без ДДС - 1200 лв

Цена с ДДС - 1440 лв

Уникален комплект на българските владетели. Царски протоколен и корпоративен подарък от най- висока класа

Напишете вашето мнение за продукта
You're reviewing:Комплект бокали на българските владетели
Вашата оценка