Колекционерска чиния Dar Pomorza, Blue Delft, серия Regina

Налично
SKU
2920
209,00 лв.
Описание

Колекционерска декоративна чиния Dar Pomorza, холандски порцелан Blue Delft , част от кралската колекция Regina

Колекционерска декоративна порцеланова чиния Dar Pomorza, част от колекцията Регина на известния синьо бял холандски порцелан Blue Delft

Фрегатата "Dar Pomorza" (Дар от Померания), наречена "Бялата фрегата", е свързана с Гдиня от 1929 г. Тя е построена през 1909 г. в корабостроителницата Blohm & Voss в Хамбург като тренировъчен кораб за германската търговска морска школа. След загубата на Германия в Първата световна война, корабът е завладян от французите. През 1926 г.  фрегата  е преименувана на "Колбърт" и е трябвало да замени френската училищна ветроходна фрегата "Ришельо". Планът обаче не се осъществява. Година по-късно новият собственик на кораба е Барон дьо Форесте, който възнамерява да я превърне в океанска платноходка, но тази идея също не се реализира. 

През 1929 г. корабът е закупен от средствата, събрани от публичната колекция от Комитета на националния флот на Померания за сумата от 7000 паунда. Фрегата е преименувана  "Дар Поморза" (Дар от Померания). През юни 1930 г. корабът за пръв път пуска котва в Гдиня, а на 13 юни епископ Св. Оконевски благословя кораба и нетговия флаг. 

Фрегата е дадена на Държавното морско училище в Гдиня.

На 16 ноември 1982 г. "Дар Поморза" става част от Националния морски музей в Гданск.

Чинията е оригинал, изработена от световно изветстната  холандска фабрика за синьо бял порцелан Blue Delft и е част от колекционерската серия на на 10 от най-известните фрегати в света "Регина" 

Цена без ДДС: 209лв
Цена с ДДС: 250,80лв

Подарък уникат за всички ценители на морето и красивите кораби!

Напишете вашето мнение за продукта
You're reviewing:Колекционерска чиния Dar Pomorza, Blue Delft, серия Regina
Вашата оценка