Златната маска на тракийския цар Терес, реплика

Налично
SKU
1063
670,00 лв.
Описание

Позлатена художествена реплика на златна маска от Тракийско съкровище

Маската на цар Терес, позлатена реплика на тракийската находка в могилата Светицата

Уникалното тракийско съкровище, открито в античната могила Светицата край град Шипка и до днес провокира въображението и буди духовете на мнозина. Уникалната златна маска е на владетеля на Одриското царство цар Терес, живял през втората половина на V в. пр. Христа, заявява ръководителят на експедицията "Темп 2004" ст.н. с. д-р Георги Китов от Археологическия институт, 24 часа след като археолозите попадат на уникалното съкровище. Такава находка не е намирана нито у нас, нито на Балканите, казва щастлив българският Индиана Джоунс.  Маската е изработена с индивидуални черти на владетеля и е изработена от масивно 23-каратово злато с тегло около 670 гр.

Една от най-интересните и любопитни хипотези за маската е, че тя е служила като фиала. На специални угощения, владетелят изпива виното си от маската и после я поставя на лицето. Звучи екзотично, но твърде е  възможно  това да е посмъртната маска на самия цар Терес, който е живял в края на VІ век пр. Хр.

Художествената реплика на маската на тракийския цар Терес е част от "Царска колекция, 2019". Изработена е от мед и е позлатена по галваничен път с 24 каратово злато. Широчината на маската /разстоянието между ушите/ е 23 см, дължината на маската /разстоянието между брадата и челото/ е 20 см, а височината е 4,5 см/.Продава се в луксозна дървена кутия, ръчно изработена, подплатена с  кадифе от вътрешната страна и специално легло за маската. Репликата се изработва по поръчка и е придружена със сертификат за автентичност. Срок на изпълнение  - 3 дни

Ако търсите протоколни подаръци, свързани с историята и културата на България, това е едно от най-добрите предложения!

Репликата е подарявана като протоколен подарък на президента Обама, президента на България ген. Румен Радев.

Цена без ДДС: 670лв
Цена с ДДС: 804лв

Напишете вашето мнение за продукта
You're reviewing:Златната маска на тракийския цар Терес, реплика
Вашата оценка
Намерихме други продукти, които биха били интересни за вас.