Пегас, ритон от съкровището в с. Вазово

Налично
SKU
3720
120,00 лв.
Описание

Пегас, ритон от съкровището в с. Вазово, позлатена художествена реплика

Пегас, позлатен ритон от съкровището в с. Вазово

Древният майстор е проявил изключителен усет за движение, педставяйки коня в галоп, с насочени назад уши, озъбена муцуна и свити за скок предни крака. С линии от ситни точици са изобразени ремъци на сбруя, добавени вероятно доста след първоначалната изработка. Протомето е направено от електрон (естествена сплав от злато и сребро) и е изработено на части. Главата, крилете и краката са отливани отделно, после по тях са изковани и гравирани различни детайли, а накрая частите са споени в едно цяло. Изделието е произведено през IV в.пр.Хр. и свидетелства за изключително майсторство на траките и обработването на метала.

Протомето от село Вазово се отличава от всички подобни произведения, намерени досега, с късия извит назад рог между ушите на коня. Затова се смята за ранния предшественик на митичния еднорог (кон с дълъг, насочен напред рок на челото) – широко разпространен образ в средновековното изкуство на Западна Европа. Ритонът с протомето на Пегас със сигурност е принадлежал на тракийски владетел, чието царство се намирало на територията на днешна Североизточна България
Репликата е с размер 15х18 см и е залепена на луксозен дървен постамент от естествено дърво. Подходяща за закачане на стена или поставяне на бюро. Опакована е в луксозна кутия.

Изработва се по поръчка. Срок на изпълнение - 3 дни.

Пегас, протоме от Вазовското съкровище, един от най-продаваните луксизни и корпоративни подаръци

Напишете вашето мнение за продукта
You're reviewing:Пегас, ритон от съкровището в с. Вазово
Вашата оценка
Намерихме други продукти, които биха били интересни за вас.