Киликс, реплика от съкровището в Голяма Косматка

Налично
SKU
226
450,00 лв.
Описание

Позлатена реплика на киликс от Голяма Косматка

Киликс, реплика от съкровището в Голяма Косматка

Киликсът е част от тракийското съкровище, откито 2004г. в гробницата на тракийския цар Севт III. Гробницата датира от втората половина на V в. пр. Хр и се намира в могилата Голямата Косматка, на 1 км южно от гр. Шипка и на 12 км северно от гр. Казанлък. Там са открити 74 предмета, 20 от които са златни.

Едно от най-интересните открития е златния киликс, елегантен античен съд за вино. Оригиналът на киликса се намира в РИМ - гр. Казанлък.

Киликсът е античен съд за вино с формата на чаша, характерна с двете си хоризонтални дръжки и столче, което варира на височина. Киликсите са образци на древногръцкото грънчарство и са изработвани най-често от глина и по-рядко от метал. Украсявани са с фигурални елементи, растителни орнаменти или митологични сцени.

Репликата на киликса е изработена от мед, след което е позлатена с 24 каратово злато. Размерът на репликата на киликса е - височина - 85 мм, диаметър 105 мм и вместимост -130 мл. Репликата е изработена по уникален начин и може да се използва като съд за пиене на вино.

Точно тази реплика е подарена на президента Путин, по време на посещението му в България.

Репликата е изключително подходяща при избор на протоколни подаръци. Често я купуват и за луксозен, сватбен подарък!

Цена без ДДС - 450лв

Цена с ДДС - 540 лв

Изчерпани количества

Напишете вашето мнение за продукта
You're reviewing:Киликс, реплика от съкровището в Голяма Косматка
Вашата оценка
Намерихме други продукти, които биха били интересни за вас.