Фиала с грифони, реплика от Рогозенското съкровище

Налично
SKU
236
400,00 лв.
Описание

Реплика на фиала, посребрена и частично позлатена от Рогозенското съкровище

Реплика на фиала, посребрена и частично позлатена от Рогозенското съкровище

Находката в село Рогозен е случайна. Трактористът Иван Димитров, докато копае през 1985г. водопроводен канал в своята градина, открива в една яма купчина красиви сребърни съдове, заровени само на около 50 см дълбочина. В тази купчина се оказва, че се намират 42 канички, 22 фиали и една чаша, които са предадени на сътрудниците на музея в град Враца. След направено проучване е открита втора яма, в която са открити още 100 сребърни съда, закопани само на 40 см дълбочина. Тук се намират 86 фиали, 12 канички и две чаши. Така общият брой на предметите в Рогозенското съкровище достига 165 сребърни съда от които 54 канички, 3 чаши и 108 фиали.
Може да се предполага, че тези предмети са притежание на местен владетелски род и са събирани в продължение на много години – от V в. пр.Хр. до 40-те години на IV в. пр.Хр. Украсата на намерените предмети изобразява много сцени от религията на древните траки, сцени от гръцката митология, доказателство за силната връзка и културен обмен между древните гърци и тракийските племена.

Репликата на фиалата е изработена от мед, посребрена е с висока проба сребро 999,9 , частично е позлатена с 24 каратово злато и е опакована в луксозна опаковка. Диаметърът на фиалата е 220 мм. Репликата се изработва по поръчка . Срок на изпълнение до 10 работни дни.

Стилен и незабравим подарък, носещ царствеността и мистиката на древните траки, еталон за вкус и класа!

Напишете вашето мнение за продукта
You're reviewing:Фиала с грифони, реплика от Рогозенското съкровище
Вашата оценка