Икона на Св. Св. Апостол Петър и Павел 1

Налично
SKU
1559
110,00 лв.
Описание

Дървена икона на Икона на Св. Св. Апостол Петър и Павел 1 с надживописван с темперни бои печат

Копие на икона на Св. Св. Апостол Петър и Павел 1 от ранното възраждане XVIII-XIX в.

Прославяйки ги на една дата, Църквата сякаш иска да ни напомни за разнообразието от човешки характери и пътища, които водят към Бога. Двамата апостоли са наречени „първовърховни“, но и първенството им съвсем не е идентично. Петър е един от най-близките ученици на Христос по време на Неговия земен живот, а Павел не присъства в евангелските събития. Той започва да проповядва доста по-късно и дори не е „официално утвърден“ като един от дванадесетте апостоли. Въпреки това, можем да направим паралел между техните съдби.

Симон, по-късно наречен Петър, както и брат му Андрей, са обикновени галилейски рибари. Като цяло, животът на галилейските рибари не е за завиждане и може би именно поради това още щом чуват поканата на странстващия Проповедник – „Вървете след Мене, и Аз ще ви направя ловци на човеци“ [Мат. 4:19] – братята веднага Го последват, като дори оставят мрежите, които след всеки улов се налага да чистят и кърпят.

Павел, или по-точно, Савел (това е името му, преди да се обърне към Христос), напротив, принадлежи към тогавашния елит. Произхожда от Вениаминовото коляно, както и от цар Саул, в чест на когото е кръстен. Още с раждането си той получава римско гражданство: рядка привилегия за провинциален жител, даваща му множество специални права. Получава образование в Йерусалим, при най-авторитетния богослов по онова време – Гамалиил. Савел принадлежи към фарисеите – ревнители на Закона, които се стремят да изпълняват точно всички негови изисквания, както и всички „предания на старците“. Макар Христос да изобличава фарисеите, ние знаем и няколко примера, когато тъкмо фарисеи стават Негови предани ученици, така че Савел-Павел не е изключение.

В живота на двамата апостоли има преломен момент, който ги превръща в онова, което те са. По пътя за Дамаск на Савел се явява възкръсналият Христос и го пита: „Савле, Савле, що Ме гониш?“ (Деян. 9:4). От това събитие нататък апостолът вече не живее собствения си живот, а го посвещава в проповед за Онзи, Чийто яростен гонител е бил доскоро.

За Петър повратна точка става отричането. В навечерието на разпятието той обещава на Христос, че дори под смъртна заплаха няма да Го изостави, но Спасителят му отвръща: „Истина ти казвам, че тая нощ, преди още петел да пропее, три пъти ще се отречеш от Мене“ (Източник: Православие и мир)

Техниката на иконата е надживописван с темперни бои печат върху дърво, платно, грунд и златен варак. Износът от страната е разрешен.

Широчина на иконата 24 см, височина 34 см и дебелина на дървото 1,8 см.

Цена без ДДС - 110 лв

Цена с ДДС - 132 лв

Иконата се изработва по поръчка. Срок за изпълнение 5 дни.

Иконата на първовърховните свети апостоли на Христа - св. Петър и св. Павел е красив духовен подарък.

 

Напишете вашето мнение за продукта
You're reviewing:Икона на Св. Св. Апостол Петър и Павел 1
Вашата оценка