Снимка Пано "Самоковска шевица"

Пано "Самоковска шевица"


Ръчно бродирано пано "Самоковска шевица"
Производител: Мая Танчева
(0)

 
Bookmark and Share

Бродирано пано с мотиви на българска везба и типичната Самоковска шевица.

Фрагментът от Самоковската шевица е абсолютно автентичен и е взет от етнографския музей на България, а не е авторова приумица или интерпретация. Фактът че това пано бе закупено за официалното посещение на Президента Петър Стоянов в Китай през 90-те години говори за качеството на този ВИП сувенир. 

В света на българина, българската шевица е свята. Тя е молитвата на българката за здраве,и изобилие, любов, благоденствие, успех и дълголетие. Всеки символ има своето послание, всеки цвят има своя различен символ. Според Пенка Исаева, основният цвят на везаните изделия е червеният и символизира майчината кръв и продължението на живота, пази от "лоши очи" и уроки. 
Белият цвят изразява чистотата, нетленността, неопетнената младост и божествената светлина. 
Зеленият - вечно възраждащия се живот и дървото на живота.
Златният - благоденствието, слънцето, огъня и светлината. 

Основен символ в Самоковската шевица е елбетицата. Отново според Пенка Исаева, името идва от  елем-бехт, т.е. първи-осем или осемте посоки на света, което на старобългарски е роджета. Орнаментът се среща масово в българското везмо и му е толкова присъщ, че се вписва в него от хилядолетия. Елбетицата символизира хармонията в света и в човешкото поведение. Осемте посоки на света се съединяват в един общ стабилен център, а коренът идва от първобългарската традиция, където се среща титлата "багатур", олицетворяваща българската мощ. Съчетанието от кръст и знака ипсилон доказва прабългарския произход на тези орнаменти. 
Освен това в елбетицата е заложен календарен смисъл. Двойният кръст показва Закона за отчитане на времето - познат на древните българи и запазен като свещен символ. Двойният кръст обикновено е бил поставян в кръг, което означава, че е имало народ, който е можел да следи положението на Слънцето и Небето. Това са и осемте главни празника през годината, съвпадащи с 8-те позиции от движението на Слънцето. 
В някои варианти на орнамента персонифицирането на сезоните се вижда много ясно. Символът е наричан в различни краища на българското землище според това на какво ги оприличават хората - "колото", "грошанката", "трапезата", "голямото коло", "зелената нишка", "ябълките".
Двойният кръст е основен символ в православното християнството, като се използва паралелно с традиционния кръст. В почти всяка църква по стенописите се намират изображения на двойния кръст, като той често се извезва по свещеническите и патриаршески дрехи. 

Материал: ленена панама, копринени конци. По поръчка. Срок на изработка - 5 дни. 

Чудесен и незабравим сувенир от България! 

Снимка Пано "Самоковска шевица"
Пано "Самоковска шевица"
ID продукт: 807
Кат. номер: 807
90,00 лв.
:
Детайли за продукта
Материалтекстил
Потребителска количка
Няма продукти във вашата потребителска количка
Абонамент за новини
Email: