Снимка Летнишкото съкровище - луксозен сувенир
Снимка Летнишкото съкровище - луксозен сувенир Снимка Летнишкото съкровище - луксозен сувенир

Летнишкото съкровище - луксозен сувенир


Художествена реплика на Летнишкото съкровище - луксозен сувенир
Производител: "Галвано" ЕООД
(0)

 
Bookmark and Share

Летнишкото съкровище е сребърно съкровище от IV в. пр. Хр., открито край с. Летница, Ловешко, през 1963

Състои се от 17 сребърни апликации от конска амуниция и една бронзова юзда и то се вписва сред най-ценните тракийски реликви, намерени в нашите земи. Изображенията върху апликациите са свързани с тракийската митология. Съхранява се в Националния археологически музей в София.

Съкровището е един от най-богатите извори за митологията на царската институция при траките.

В съкровището правят впечатление красиво орнаментирани пластини от сребро с позлата. Част от тези апликации очевидно са украсявали конска сбруя. Конят, слънчев символ според вярванията на траките, е бил на почит при тях. Образите и сцените, претворени върху находките, разказват за митологията и живота на траките. Сребърните предмети са правоъгълни или с неправилна форма и на тях са изобразени много интересни митологични сцени.

Интерес предизвиква илюстративния цикъл за подвизите на героя изграден от група пластинки. В някои пластинки той е представен като конник борещ се и побеждаващ мечки и вълци. В други хвърля копие следван от слугата си.

Пластинките от Летнишкото съкровище хвърлят известна светлина върху митологията на древните траки и техните вярвания, което ни позволява да надникнем в културата и светоусещането на тези далечни предшественици.

Художествените реплики са изработени от мед, посребрени са с най-висока проба сребро 995 и са частично позлатени с 24 каратово злато по метода на галванопластиката. Металната част е здраво закрепена на луксозна дървена поставка, която може да се закача на стена. Размерът на дървената поставка е 13 см на  13 см. На поставката може да се залепи позлатена табела с надпис по желание на клиента. Предлага се и с плексигласова поставка за маса, цената на поставката - 4 лв.

Луксозният сувенир е без кутия. Предлага се опакован в луксозна кутия, чиято цена е 5 лв и в ръчно изработена дървена луксозна кутия, чиято цена е 15лв

Уникален протоколен и луксозен подарък, свързан с историята на България!


Потребителска количка
Няма продукти във вашата потребителска количка
Абонамент за новини
Email: