Снимка Ритон с глава на елен, Панагюрско съкровище
Снимка Ритон с глава на елен, Панагюрско съкровище Снимка Ритон с глава на елен, Панагюрско съкровище Снимка Ритон с глава на елен, Панагюрско съкровище Снимка Ритон с глава на елен, Панагюрско съкровище

Ритон с глава на елен, Панагюрско съкровище


Позлатена художествена реплика на ритон с глава на елен от Панагюрското златно съкровище
Производител: "Галвано" ЕООД
(0)

 
Bookmark and Share

Ритонът с глава на елен  е един от уникалните тракийски обредни съда, част от Панагюрското златно съкровище.  

Панагюрското златно съкровище датира от IV-ти, началото III в. пр.Хр. Открито е през 1949 година до гр. Панагюрище. 

Ритонът е изработен като глава на елен с красиви и разклонени рога. Отворът за течността е ситуиран в средата на долната устна. В основата на дръжката има изобразена релефна женска глава. А самата дръжка, в горната си част  завършва с формата на лъв, поставил предните си лапи на устието на рога. Украсата на самия рог е уникална. Изобразени са митологични сцени: Тезей с развята хламида е поваля Маратонския бик и Херакъл, с наметната лъвска кожа, побеждава Керенитската сърна.

Художествената реплика на ритона е изработена от мед и е покрита с 24 каратово злато.  Изработва се по поръчка. Срок на изпълнение 3 дни. Художествената реплика на ритона е опакована в луксозна, ръчно изработена дървена кутия и е придружена от сертификат за автентичност.

Неповторим, царски подарък, наситен с мистиката на траките и красотата на България.

Интересна е символиката на елена. Той е символ на слънцето и слънчевата енергия. В българския фолклор, слънцето язди елен, а понякога самото слънце се изобразява като елен със светещи рога.  Еленът често се сравнява с дървото на живота и символизира предизвестяването на светлината, възраждането и  плодородието. Еленът е един от символите на постоянното сътворение, защото периодично подновява рогата си. Ето защо като символ репликата на ритона с еленска глава е много подходяща за подарък за сватба - символизираща слънцето, светлината, плодорородиетоподходяща е за символичен подарък за юбилей - с послание за периодично възобновяване на обновлението и просперитета и безспорно това е един от най-сполучливите протоколни подаръци, свързани с древната история на България

Експертна оценка на НИМ:

т. 6. Описание на движимата културна ценност:

Изделие с търговска цел изработено по модел на ритон с глава на елен и сцена - "Съдът на Парис" от Панагюрското съкровище. Разлики с оригинала се откриват в дръжката - тя се разширява в долната част и в детайлите на лъва и във всички детайли - оформянето на муцуната, фигурите на богините и Парис, рогата. Липсват надписите от оригинала. Умалено спрямо оригинала. 

Експертно заключение: Вещта не съответства на изискванията за културна ценност.Потребителска количка
Няма продукти във вашата потребителска количка
Абонамент за новини
Email: